top of page

Historia de la famiglia Bombini
é della nostro Osteria

Mijn vader 'Gianni' staat aan de oorsprong van het Horeca traject dat de hele familie Bombini jaar na jaar en stad na stad met succes zal volgen en ontwikkelen, en met een grote liefde voor de Italiaanse keuken zullen wij al onze klanten de smaak van "la bella italia" laten proeven.

2022-09-06_131438.jpg
92242396_2664475997171314_7321179829464727552_n.jpg

Titre de la section

gianni bombini is geboren op 28 januari 1945 in de zuiderse havenstad bisceglie, hij heeft in zijn jonge jaren echt alles gedaan om te overleven.

van kinds af aan ging hij mee met zijn vader op het land, waar hij nog met paard en kar de olijfbomen, amandelen, kersen en heel veel andere gewassen teelde. maar al op jonge leeftijd wist hij dat hij dit leven niet zag zitten, dit tot grote ontgoocheling van zijn vader.

op 9 jarige leeftijd verhuisde hij naar een familielid in milaan, om daar als loopjongen te werken in de kruidenierszaak. na zijn  werkuren hielp hij ook in een nabije bar, om koffie en koffiekoeken aan huis en aan bedrijven te leveren zoals in italie al heel lang de traditie is.

daar ontstond dan echt de passie voor de horeca en zodoende stopte hij bij de kruidenierszaak en werkte voltijds in de bar als barman. hij was toen een jaar of veertien en hij draaide dagen tot soms 18uur/dag. toen zijn vader dit te weten kwam, is hij hem terug komen halen naar huis. maar hij wou niet mee om terug op het veld te staan en zijn vader beloofde hem dat hij in een bar mocht werken.

 zogezegd zo gedaan, eenmaal terug in het zuiden is hij begonnen als barman en ijsmaker. het zuiden van italie was vroeger heel arm en qua verloning zeer pover, maar gianni was ambitieus en verstond al heel vroeg dat hij in zijn thuisland nooit kon realiseren wat hij in gedachten had.

zodoende besliste hij op 18 jarige leeftijd om zijn vaderland te verlaten samen met, toen nog zijn verloofde, giuseppina en haar ouders en te emigreren naar belgie waar ze allemaal bij een neef konden beginnen. gianni als kelner en giuseppina voor het onderhoud van de zaak, we zijn dan 1963 in leuven.

na dik 1 jaar heeft hij de zaak waar hij en intussen zijn echtgenote giuseppina werkten overgenomen. het restaurantje telde exact 8 tafels, op het matthieu de layensplein te leuven. daar in de zomer van 1964 is  de naam dagianni officieel geboren.

dagianni letterlijk vertaald betekend ” bij gianni ”

na een jaar heeft hij het pand naast het restaurant erbij gehuurd en werd hij groter, van 8 naar 30 tafels. hij woonde boven de zaak en was heel geliefd tussen de studenten waar hij soms speciaal na een nachtje stappen opendeed om ze nog een spaghetti voor te schotelen….

in de jaren daarna heeft hij over heel belgie restaurants geopend. o.a. in leuven, gent, brugge en tenslotte zijn eindbestemming kortrijk.

in 1978 opende hij zijn eerste restaurant in kortrijk op de grote markt, 3 jaar later de eerste pizzeria in kortrijk op de graanmarkt, naast de kaashalle. daar heeft hij moeten verhuizen omdat het pand helaas verkocht werd aan derden.  zo werden de werken gestart in de tuin van huize bombini van het alom bekende restaurant dagianni. maar nog tijdens de werken werd de familie bombini getroffen door een zwaar verlies. mario, de oudste zoon van het gezin kwam om bij een fataal auto ongeluk. maar gianni zou, hoe dan ook, de zaak openen. al was het maar ter gedachtenis van mario, die in kortrijk een heel geliefd en gekend persoon was.

bottom of page